En tanke om väderlek

Publicerad 2010-11-22 17:29:24 i Allmänt,

Det fullkomligt vräker ner vatten i hela länet. Trafikolyckor avbryter mina låtar i bilen. Gång på gång. Obehagligt. Ännu har inte ens blixthalka infunnit sig, när snön anländer, töar bort, blir blask och fryser på under natten. Det konstiga är att många bilister är så fruktansvärt förvånade att det är halt ute när snön ligger vit längs gatorna. Som om att man inte förstår. Man lär sig aldrig att det kan smälla vilken sekund som helst. Snö innebär halka, hur skulle vi kunna missa det? Ändå ser man bilister som drar på längs E22:an. Den sista idioten föds aldrig. Sant.
Jag var relativt tidig med att byta sulor på bilen i år. Jag brukar vänta in i det sista innan lagen träder i kraft. På Sveriges Radio har man denna kväll/natt utfärdat klass 2 varning. I morgon bitti väntar jobb och kanske får man ta fram kvasten och borsta bort pudret. På vägen hem är det blött. Igen. Så många gånger om i våra småländska liv. Ska det vara vinter ska det få vara det också.

Vattenplaning, ett skräckfenomen. Personligen har jag råkat ut för det åtskilliga gånger. Vattnet suger tag i bilen och du är chanslös. Dessbättre har ingen människa, djur eller fordon varit i närheten. Hellre halka än vattenplaning för det sistnämda kan du in princip inte kontrollera. Halka kan förebyggas lättare. Lägre hastighet är ett utmärkt exempel. Hastighet dödar. Så enkelt är det med den saken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela